Az aktiváló gyakorlat

A mindennapjainkat érintő apró pozitív változások is már jelentős pozitív változásokat idézhetnek elő elménkben, ez pedig további pozitív növekedést eredményezhet életünkben: javulhat a hangulatunk, nyugodtabbak és energikusabbak lehetünk, jobban aludhatunk, erősödhet a mély és örömteli kapcsolódás érzete bennünk, csökkenhet a szorongásunk, de még a fizikai fájdalom is enyhülhet.

Fókuszok, amik mentén a jól-léted

rendszerét fejlesztjük:

TUDATOSÍTÁS

CSELEKVÉS

TESTMOZGÁS

TESTTUDATOSSÁG

ALVÁS

TÁRSAS KAPCSOLATOK

MINDFULNESS

CÉLOK ÉS DÖNTÉSEK

VISELKEDÉSVÁLTOZÁS

HÁLA ÉS EGYÜTTÉRZÉS

SZOKÁSOK

SZABADIDŐ

Az aktiváló tanácsadás olyan tudományos összefüggések  és kutatások által igazolt aktivitások (rituálék, szokások, rutinok, tevékenységek) megismerésével kezdődik, melyekkel csökkentheted a testedben a feszültséget, és az általuk megélt pozitív élményekkel tudatosan huzalozhatod a jól-lét állapotát az elmédbe. Ezek lehetnek az eszközeid, alkalmazásukkal sikeresen megküzdhetsz az előtted álló mindennapi kihívásokkal.

A különböző aktiváló aktivitások és hatásaik  nem függetlenek egymástól. Összefüggnek, és együttesen erősítik életedben a jól-létet. Vegyük a hála, az alvás és a társas kapcsolatok összefüggéseit. A hála gyakorlása javítja az alvás minőségét, és segít abban, hogy mélyebben megéljük a kapcsolódás érzését az emberi interakcióink során. A tudatos jelenlét által könnyebben változtatunk a szokásainkon. A célok kitűzése elősegíti, hogy a testmozgás mindennapjaink része legyen, és hogy jobban aludjunk.

Amint látod, az aktiváló munka nem lineáris, hisz az agyunk sem az. Emberi működésünk, kapcsolataink, élethelyzeteink, és általában a világunk is komplex. Ezért ahhoz, hogy meg tudjunk küzdeni a nehéz élethelyzeteinkkel, rendszerben kell gondolkodnunk.

Csakis így fejleszthetünk olyan mély, összetett és hatékony megoldásokat, amik rendszerszintű változást eredményezhetnek az életünkben.

Ezt a gondolatmenetet követve: a szorongás és a depresszív hangulat feloldására nincs egyetlen megoldás. Magányunkra vagy párkapcsolati krízisünkre sincs egyetlen olyan megoldás, ami lehetővé tenné, hogy egyik napról a másikra békés és boldog kapcsolatban éljünk. Így arra sincs, hogy a kiégés állapotát hirtelen megszüntessük, és azonnal jelentésteljes hivatásunk legyen. De még csak az üres és céltalan életünket sem tudja egyetlen értelmes pillanat értelmessé és teljesség tenni.

Az aktiváló tanácsadás alatt egy olyan felfedezőutat járhatsz be, melynek tapasztalatai élményről élményre építik a jól-léted összetett és dinamikus rendszerét. Ennek elemei: a belső biztonság, az egészséges kapcsolatok, a kiegyensúlyozott önbizalom, a szűnhetetlen felfedezővágy és a bátor tettrekészség, az önazonos célok, a biztos szeretet érzése, az erős egységélmény és az ösztönös önmegvalósítási szándék.  

Az elméd különbözik másokétól, így az aktiváló utad is más lesz.

 

A mentálhigiénés tanácsadás során lépésről lépésre feltérképezzük, milyen változtatásokra lenne szükséged a gondolkodásmódodban, a tevékenységeidben, a kapcsolataidban és a környezetedben ahhoz, hogy aktiváld magad, és az új, pozitív élményeid elmélyítésével felülírd a megrekedtség állapotát fenntartó köreidet.

Még mindig a megrekedtség kilátástalanságát éled meg? Vagy az olvasottak inspiráltak és reménnyel töltötték meg a tested?
Akkor talán itt az idő, hogy megtedd a következő lépést:

Az is természetes, ha még információra van szükséged ahhoz, hogy biztonsággal lépj. Olvasd tovább az oldalt, vagy ha kérdésed van, írd meg a chaten!

A tetteink – akár tudatosak, akár nem – hatással vannak az agyunk és az idegrendszerünk működésére. Erre a tényre épül az aktiválás gyakorlata: ha másképp cselekszünk, másképp érezzük magunkat, és másképp gondolkodunk.

Az aktiváló munka egyik alapvető pillére a megértés, a másik pedig a cselekvés.

Lényeges különbség van aközött, hogy értjük, a fizikai aktivitás fontos ahhoz, hogy jól legyünk, és aközött, hogy ezt tudjuk is, mert minden nap megtapasztaljuk, mikor sötétedéskor sétára indulunk, és a lépéseink ritmusára mélyen lélegzünk, megnyugszunk – éjjel pedig jobban alszunk. Ez nem egy hagyományos mentálhigiénés tanácsadás. Itt a fókusz a cselekvésen van. Az üléseket követően gyakorolnod kell azt, amit megértettél, a tapasztalataid eredményeinek feljegyzésével pedig kirajzolódhat, mi az, ami működik számodra, mi az, ami nem, és mi az, amit még fejlesztenünk kell.

A cselekvés – beleértve az írást is – nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a jól-létünket megerősítő gondolatokkal és viselkedésekkel  áthuzalozzuk az elménket. Ez talán körülményesnek tűnhet a hagyományos dialogikus munkához képest, viszont meglepő eredményeket hozhat nemcsak a távoli jövőben, hanem akár már most is – csökkenhet a feszültség a testedben, javulhat a hangulatod, és másképp állhatsz a kapcsolataidhoz is.

Nem minden változtatás megy majd elsőre, de nem is az a cél, hanem az, hogy a képességeidhez és lehetőségeidhez mérten haladjunk. Így teremti meg az aktiváló tanácsadás a lehetőséget, hogy a saját tempódban légy egyre tudatosabb, hogy képes légy aktiválni magad, és másképp cselekedni bármilyen helyzetben.

 

Az aktiváló tanácsadás nem arról szól, hogy meg kell tenned dolgokat. A viselkedés-aktiválás lényege: vágj bele, tedd meg az első lépést! Nem ment elsőre? Semmi baj, van időd. Próbáld újra. Mindig csak a következő lépésre fókuszálj. Így lépésről lépésre olyan élvezetes, eredményes, jelentésteljes fizikai és társas aktivitásokat építesz az életedbe, amik a jól-lét állapotát erősítik a testedben, az elmédben és a kapcsolataidban.

Honnan ismerheted fel, hogy jó úton jársz, és van értelme az aktiváló munkának?

Ha mindennapjaidban egyre többször és hosszabb ideig tapasztalod a jól-lét állapotának jeleit: kiegyensúlyozottság, földeltség, biztonságérzet, fókuszáltság, együttérzés, bátorság, elégedettség, mély kapcsolódás, optimizmus, flow, kreativitás, flexibilitás, tisztelet, gyönyör, szeretet, remény.

Minden mindennel összefügg – mondja a rendszergondolkodás. Így van ez a jól-lét dinamikus rendszerével is: a belső biztonságod megteremtése harmonizálja az idegrendszeredet, a kapcsolataidat (önmagaddal, a testeddel, másokkal, a környezeteddel és világoddal) és életed különböző színtereit egymással (én-kapcsolat, párkapcsolat, család, munka, közösségi élet, egészség, szabadidő). Tehát a jól-lét megteremtésének első lépése: a testedet uraló feszültség oldása, amit a belső biztonságérzet fenntartásának érdekében tett tudatos cselekvés követ.

Hogy érzed, készen állsz rá, hogy tudatosan kimozdulj a megrekedtség állapotából, és elmozdulj a jól-lét irányába?
Akkor tedd meg a következő lépést:

Az ingyenes próbaülésen részletes ismertetőt kapsz az aktiváló mentálhigiénés tanácsadás folyamatáról, feltérképezheted, mivel tartod fenn a megrekedtségedet, és hogyan aktiválhatod a jól-létet az életedben.