Rendszerelvű gondolatok a konfliktusok kezeléséről, a kapcsolatok újraépítéséről és rendszerek transzformációjáról.

Frissítve: 2020. nov 3.
Az egészségügyi válság következményeként egyre több ember érzi úgy, hogy kiégett, vagy egyszerűen kimerült a megváltozott körülmények által generált mindennapos egyéni és közösségi kihívásokban, amelyek blokkolják a belső erőforrásokat és gátolják a hatékony kommunikációt. Ilyen helyzetben, a stressz és a sebezhetőség érzése folytán állandó készenléti állapotban vagyunk, és tudattalanul olyan reakciókat adunk másoknak, hogy az konfliktust gerjeszt a kapcsolatainkban. A stresszkezelés fontos eleme a munkahelyi konfliktusok megoldásának, hiszen szakmai kapcsolataink navigálása szinte lehetetlenné válik, ha állandó feszültségben vagyunk.
Hogyan kezeljük a konfliktust a munkahelyen


Az energiánk megcsappan, a mindennapi felelősségvállalás nehezünkre esik – ezek mind lehetnek a kiégés tünetei. A testünkben fokozódó feszültség miatt „túlélő üzemmódba” váltunk, és reaktívvá válunk; ingerlékenységünből adódóan meggondolatlanul és indulatból cselekszünk. Ilyen energia- és érzelmi állapotban nem tudunk hatékonyan működni és konstruktívan együttműködni a munkakörnyezetünkkel. A kiégés tehát sokban hozzájárulhat a munkahelyi konfliktusainkhoz, azok kezelésének egyik hatékony módja pedig az öngondoskodás lehet .
Mozgassuk meg a testünket

Testünk átmozgatása jótékony hatással lehet a hangulatunkra és az energiánkra. Ez lehet egy intenzív napi séta a háztömb körül, ami segíthet oldani a szorongásunkat vagy kiengedni a gőzt, ha mérgesek vagyunk. A munkahelyi konfliktusok gyakran fakadnak valamilyen típusú ingerlékenységből, amit nem tudnak uralni. A legtöbb munkahelyi konfliktusmegelőző stratégia kiemelten felhívja a figyelmet a belső tapasztalataink tudatosításának fontosságára, és ezen képességünk fejlesztésére. A testmozgás által felszabadíthatjuk megrekedt energiánkat, és tudatosíthatjuk feszültségünk testi jeleit. Például felismerhetjük, hogy amikor stresszes állapotban vagyunk, akkor elkezd izzadni a tenyerünk, ha szorongunk, akkor a gyomrunk jelez, vagy ha mérgesek vagyunk, akkor visszatartjuk a lélegzetünket. Ezek tudatosítása enyhíti a testünkben lévő feszültséget, és megteremtik annak a lehetőségét, hogy új gondolatok és érzések jelenjenek meg bennünk, így másképp reagáljunk.Priorizáljuk a szükségleteinket


Alkalmazottként – főleg akkor, ha hajlamosak vagyunk a kiégésre – a saját szükségleteinket másodlagosnak tekintjük. Amikor ezt tesszük, akkor konfliktusba kerülünk önmagunkkal, ami fokozza a kiszolgáltatottság érzését bennünk, és az így megélt frusztráció hatására könnyen vitába keveredhetünk. Üres pohárból nincs mit önteni. Ahhoz, hogy töltődjünk, meg kell adnunk magunk számára azt, amit a testünk, lelkünk, és a szellemünk kíván. Hogyan? Például ha betegnek érezzük magunkat, akkor vegyünk ki egy szabadnapot. Ha orvoshoz kell mennünk, ne halogassuk. Ha a testünk arra vágyik, hogy egy napot a fűben heverésszünk, akkor azt engedjük meg magunknak.
Kérjünk segítséget


Ismerős az az érzés, amikor a világ súlya a válladat nyomja? Ilyen helyzetben érdemes megkérdezni magunktól: „Biztos, hogy ezt nekem egyedül kell cipelnem?” Amikor szükségünk van rá, kérjünk segítséget. Fontos, hogy ne várjuk meg, amíg a terhek elhatalmasodnak felettünk, és nyomást gyakorolnak a környezetünkre is. A segítségkérés szintén fontos része a munkahelyi konfliktusok kezelésének. Bizonyos helyzetekben meg kell találnunk a megfelelő támogatást ahhoz, hogy hatékonyan teljesítsünk folyamatokat, és megoldjunk problémákat.

Ha rossz érzések töltenek el annak gondolatától, hogy a munkahelyen magunknak is szenteljünk figyelmet, és hogy önmagunkkal is törődjünk , akkor tudnunk kell, nem vagyunk egyedül. Ahhoz, hogy megtanuljuk kezelni a konfliktusainkat a munkahelyünkön, nélkülözhetetlen, hogy megismerjük a mindannyiunkban meglévő emberi korlátokat. Azok az alkalmazottak, akik túllépik a határaikat, nemcsak eredménytelenek a munkájukban, de hajlamosabbak a fölösleges interperszonális konfliktusok vállalására is. Nem éri meg kockáztatni akkor, amikor megvan rá a lehetőség, hogy megelőzzük a feszült vitákat azáltal, hogy lelassulunk, és megteremtjük a lehetőségét annak, hogy másképp észleljünk, gondolkodjunk és cselekedjünk.


A munkahelyi konfliktusaink megoldásához a legfontosabb lépés az, ha beazonosítjuk azt, ami miatt kiszolgáltatottnak érezzük magunkat, és azt, hogyan reagálunk ilyen helyzetekben. Térképezzük fel tehát valódi szükségleteinket, és tervezzük meg a munkahelyi konfliktusunk kezelésének stratégiáját egy semleges és tapasztalt szakember segítségével, aki ezzel segíthet csillapítani a munkahelyi feszültségünket.
Ha szeretnéd megismerni az egyéni konfliktuskezelési stratégia tervezésének folyamatát, illetve azt, hogy annak alkalmazása hogyan segíthet számodra feloldani a küzdelmes helyzeted, akkor regisztrálj egy ingyenes online feltáró konzultációra.

Szokatlanul hangzik a megközelítés? Vizsgáljuk meg mélyebben a témát!


Hallgasd meg az alábbi felvételt >>Ajánlott irodalom a témában:


  • Polyvagal Theory Exercises for Safety and Connection, Deb Dana, 2020

  • Lost Connections, Johan Hari, 2018

  • Perform Under Pressure, Ceri Evans, 2019

  • Polyvagal Theory, Stephen Porges, 2012Munkahelyi_konfliktus_konzultáció.png
Konfliktusod van a munkahelyeden?
Nem látod, hogyan oldhatnád meg?
A szakértőről
Gulbert Lili rendszergondolkodó, rendszerelvű tanácsadó és mediátor. Missziója, hogy munkájával egy békésebb világot építsen. Legyen szó konfliktusról akár egyének között, akár egy cégen belül, vagy különböző közösségek között, semleges és bizalmi partnerként arra törekszik, hogy segítsen újraépíteni a kapcsolatokat, újratervezni a folyamatokat, és harmonizálni az élet-, és munkakörnyezeteket, ezzel hozzájárulva ahhoz, hogy a világ egy jobb hely legyen.
  • LinkedIn
  • Instagram
  • Facebook
  • Twitter
telefon
+36 70 6399566
Szeretnéd megismerni Lilit, és feltértképezni vele a konfliktushelyzeted, hogy megláthasd a lehetőségeid?

Konfliktus ütötte fel a fejét a csapatodban?

Teremts békét! Építsd újra a kapcsolatokat, javítsd

a kommunikációt és csökkentsd az üzleti rizikót. Szeretnéd tudni, hogyan vágj bele?

Beszéljük át a lehetőségeidet egy ingyene online konzultáción>>