top of page

Egyéni aktiváló mentálhigiénés foglalkozások
 

Élethelyzeteinket pillanatról pillanatra éljük meg. Ennek során jelentést alkotunk, így születik meg bennünk a szubjektív tapasztalat, amely szavak által nyer értelmet, az az átélt élményre adott reakciónk pedig cselekedetben nyilvánul meg. A jelentésalkotás egy titokzatos és sokrétű folyamat, melynek során rendszerek sokasága együttesen alkotja a tapasztalatot és a jövőre vonatkozó elvárásokat.

 

A legkönnyebben értelmezhető jelentésközvetítő rendszerek a nyelv, a szimbólumok és az absztrakciók. A testi, fiziológiai, viselkedési és érzelmi struktúrákból, folyamatokból sokkal nehezebb koncepciót alkotni, nehezebb szavakba önteni azokat. Ezek az implicit üzenetek és összefüggések többnyire elkerülik a figyelmünket, így velük együtt elkerüljük annak lehetőségét is, hogy a az egyes élethelyzetekhez élethelyzetekhez társított koncepcióinkat és elvárásainkat megújítsuk, és másképp cselekedjünk a változás érdekében.

 

Ha megtanuljuk a figyelmünket a testérzeteinkre összpontosítani, akkor kódolhatjuk annak implicit üzeneteit, és jobban megérthetjük a működésünket bizonyos élethelyzetekben, így mélyebb önismeretre tehetünk szert.

 

Ezen testtudatosság - amit hívhatunk zsigeri helyzetmegértésnek is - képessége minden emberben megvan, ami segíthet feltérképezni a helyzetünket, követni a testi reakcióinkat, beazonosítani a lelkiállapotunkat és biztos iránytűként vezethet minket vissza a testi-lelki egyensúlyi állapotunkba, ha abból kibillennénk.

 

A testorientált gyakorlatok alkalmazása által a láthatatlan testi reakciók figyelmet kaphatnak, lehetőséget adva arra, hogy a belső állapotunkat mélyebben megvizsgálhassuk, és feltérképezzük jelentésüket.

 

A kliens az aznapi munkahelyen történt konfliktusáról beszélt a tanácsadáson. A kliens azért vágott bele az intenzív munkába, mert a munkahelyén megélt stressz - idézem- "tönkretette az életét", és nem találta a kiutat a kóros helyzetből:

„A munkahelyemen a felettesem mindig megmondja, hogy mit hogyan kell csinálnom, soha nem jó számára, amit csináltam. Már csak attól is, hogy felidézem az arcát, erős nyomást érzek a mellkasomon. Olyan, mintha egy dió nagyságú kő lenne ott, ami feszít. Kitapintottam, pont itt… Ismerős ez az állapot, mindig ezt érzem, amikor a családommal vagyok, mert állandóan gúnyolnak és kritizálnak. Emlékszem, ez így volt a gyerekkoromban is… Amit megélek ebben az állapotban: szégyen, szorongás, tehetetlenség.” Ezen a ponton kibontakozott a tehetetlenség állapotának jelentése.

“Vajon mit tehetnék, hogy enyhüljön ez az érzés? Az jön, hogy húzzam ki magam, és lélegezzek mélyen.” A testtartás megváltoztatása és a tudatos légzés hatására enyhül a szorongás, elkezd átmelegedni a test, elernyednek az izmok, és a nyugalom érzése járja át. Sikerült állapotot váltania.

Ezt követően jöhet a tervezés: „vajon hogyan alkalmazhatnám ezt a pozitív megerősítő élményt a mindennapjaimban annak érdekében, hogy ne billenjek ki az egyensúlyomból hasonló helyzetekben?”

 

Széttöredezett és bizonytalan mindennapjainkban a „túlélésért folytatott küzdelem” leköti minden figyelmünket, és ösztönösen hajtja a cselekedeteinket. A tudatos belső figyelmet ritkán gyakoroljuk a hétköznapi viselkedésünkben. A bizonytalanságból eredően az emberek többsége tudattalanul elkerüli azokat a helyzeteket, amikor fókuszát önmagára kellene irányítania, menekül a viselkedésének és érzéseinek tudatosítása elől. Ezért figyelmét görcsösen kifelé összpontosítja, és folyamatosan az elterelő impulzusokat hajszolja. Így tereli el figyelmét arról, ami VAN, és ezzel a mentalitással elkerüli a probléma megoldásának lehetőségét is egyben.

 

 

 

 „… a mindennapi tudat és az élményvilág a mai emberben meglehetősen beszűkült, szűk társadalmi sémákat követ. Nemcsak a belső figyelem gyakorlata csökevényesedik el, hanem a tudatot torzítja a szűken értelmezett racionalizmus, a szabályok, kötelezettségek és értékek abszolutizálása, a saját én hamis felfogása. Az emberi konfliktusok és problémák értelmezése összefonódik ezekkel a hibás vagy zavaros kategóriákkal, ezek lesznek a problémamegoldási kísérletek premisszái ; így azután nem csoda, hogy a megoldást nem sikerül megtalálni. Változnia kell a lelki beállítódásnak ahhoz, hogy újszerűen tudjuk átgondolni a dolgainkat, meg kell próbálnunk kilépni a szokott keretekből, ki kell tágítanunk a szemléletünket.” - Buda Béla

 

 

A testorientált technikákat alkalmazó intenzív mentálhigiénés munka egy mély, szisztematikus és aktív tanulási folyamat, mely során az ülésen a kliens ráláthat a belső dilemmájára és aktuális problémájának megoldási lehetőségére, megtanulhatja a testorientált gyakorlatokat a hétköznapjaiban alkalmazni a további elakadásaival való megküzdés érdekében, majd a rendszeres gyakorlás által huzalozódik elméjében az a testorientált szemlélet, amellyel könnyebben tud olvasni környezetének dinamikáiban és összefüggéseiben.

 

A testorientált aktiváló mentálhigiénés tanácsadás ajánlott azoknak, akik szeretnék mélyebben megismerni önmagukat, jobb közérzetre, harmonikusabb kapcsolatokra vágynak, vagy tudatosabban szeretnék megélni és alakítani mindennapjaikat.

Intenzitásuk szerint három típusú tanácsadás közül választhatsz:

 

 

Megoldásfókuszú mentálhigiénés tanácsadás

 

A cél a megküzdési készségek fejlesztése, valamint az egészséges szokások, és az élvezetes élmények növelése a jól-lét huzalozásának érdekében. A megoldásfókuszú folyamat során test-orientált kognitív feladatokkal dolgozunk, amik a szisztematikus megértés - tervezés - gyakorlás - monitorozás eszközeivel fejlesztik a kliens azon képességeit, amelyek nélkülözhetetlenek a kívánt viselkedésváltozáshoz a kiegyensúlyozottabb élet megteremtésének érdekében.

 

Ez a típusú tanácsadás azoknak ajánlott, akik inkább a dialogikus (beszélgetős) munkában érzik magukat biztonságban, és a szisztematikus megértés mentén szeretnének egészségesebb viselkedésmintákat és gondolkodásmódokat aktiválni az életükben.

 

 

Tanácsadás módja: személyes vagy online

Helyszín: Budapest/ Google Meet

Időtartam: 50 perc

Ütemezés: 2 hetente

Nyelv: magyar, angol

 

 

 

 

Intenzív mentálhigiénés tanácsadás

 

Ahhoz, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben és fényesebbnek lássuk az életünket, az elménknek több pozitív tapasztalat átélésére van szüksége a napjaink során. A magas intenzitású munka célja, olyan pozitívan megerősítő élmények (gyakorlatok, szokások, rutinok, viselkedésminták) aktiválása, melyekben a kliens tudatosan elmerülhet a napjai során, és az átélt tapasztalatokkal aktívan áthuzalozhatja a életét a jól-lét minőségeivel. Ennek eléréshez pedig verbális és non-verbális testorientált gyakorlatokat alkalmazunk.

 

A kapcsolati fókuszú és testorientált tanácsadás során azzal dolgozunk, ami „van”. Olyan viselkedésmintákat és gondolkodásmódokat fejlesztünk alulról felfelé, melyek segítségével a kliens sikeresen megküzdhet az aktuális kihívásaival és elmélyítheti a kapcsolatát önmagával, a testével, másokkal, a környezetével és a jövőjével, úgy általában az élettel.

 

Ez a típusú testorientált tanácsadás azok számára ajánlott, akik elég bátrak ahhoz, hogy elengedjék meggyőződéseiket, és megtanuljanak a testük bölcsességére hallgatni és tudatosan változtatni.

 

 

Tanácsadás módja: személyes

Helyszín: Budapest

Időtartam: 90-120 perc

Ütemezés: 2 hetente

Nyelv: magyar, angol

 

 

“Deep Work” tanácsadás

 

A „teljesség” belső törekvés, nem pedig cél. Nem egy állapot, amit elérhetünk, hanem egy folyamat. A teljes emberré válás folyamata egy életre szóló utazás. Nyitott és bátor felfedezőút, melynek során megtanulunk egyre nagyobb harmóniában lenni önmagunkkal és a világunkkal. Ez a kiegyensúlyozott harmónia szükséges ahhoz, hogy szabadon és rugalmasan azzá válhassunk, akik valóban vagyunk, hogy kihozzuk önmagunkból és az életünkből a legjobbat, ami az öröm, a mély kapcsoltság és az elégedettség érzését hozza el számunkra.

 

Előfordulhat, hogy rövidebb vagy hosszabb időre elveszítjük utunkat. Az élet változásai összetörhetik kiteljesedésünket és fejlődésünk alapját jelentő harmóniánkat. Ilyenkor azt élhetjük meg, hogy elvesztünk. A megtörtség állapotában nem vagyunk képesek teljességében észlelni és látni önmagunkat, az életünket és lehetőségeinket.

 

Bármennyire is szilánkosra tört az életünk – akár mi törtük azt össze, akár más, esetleg a világunk kiszámíthatatlan átalakulása –, mindig ott van a lehetősége annak, hogy ÚJRAKEZDJÜK.

 

Ennek az egyéves egyéni folyamatnak a célja, hogy a támogasson az újrakezdésben: segítsen megerősíteni a belső harmóniádat, megújítani széttöredezett életed, és kihozni magadból a legjobbat, hogy egy teljesebb életet élhess. A közös munka elég időt és kiemelt támogatást ad számodra, hogy tudatosan és következetesen építsd azt a változást, amire vágysz az életedben. Az egyéni önismereti munkát pszichoedukációs anyagokkal mélyítjük, amik új rendszert adnak a szemlélődésednek, megértésednek és fejlődésednek.

 

 

Tanácsadás módja: személyes

Helyszín: Budapest

Időtartam: egy év

Ütemezés: havonta egy 270 perc és egy 90 perces intenzív tanácsadás

Nyelv: magyar, angol

Általános várakozási idő: 1-3 hónap

Az ingyenes próbaülésen felmérheted, hogy melyik tanácsadás típus passzolna leginkább a karakteredhez és a lehetőségeidhez.

 

 

bottom of page