top of page

júl. 01., P

|

Budapest

Testorientált gyakorlatok a mentálhigiénés tanácsadásban

Az előadás praktikus útmutatót kíván adni mentálhigiénés szakemberek és leendő kliensek számára ahhoz, hogy felfedezhessék együtt a test nyelvét, és kiaknázhassák a test bölcsességét a változás érdekében.

Testorientált gyakorlatok a mentálhigiénés tanácsadásban
Testorientált gyakorlatok a mentálhigiénés tanácsadásban

Időpont és helyszín

2022. júl. 01. 14:00

Budapest, Budapest, Magyarország

Az eseményről

A test bölcsessége többnyire még kiaknázatlan erőforrás a mentálhigiénés segítői gyakorlatban, pedig a test – gesztus, testtartás, hangszín, arckifejezés, tekintet, mozgás – által elmesélt „szomatikus narratíva” sokkal kifejezőbb, mint a szóban elmesélt történet.

A test nyelve implicit jelentéseket közöl, modellezi a kapcsolati minták dinamikáit, és feltárja a belső bizonytalanságból eredő feszültség-elakadás feloldásának a lehetőségét. A testmunka alkalmazása a mentálhigiénés gyakorlatban olyan integrált munkát jelent, amely a kliensnek megadja a mély önismeret és a tudatos változás lehetőségét.

Az előadás praktikus útmutatót kíván adni mentálhigiénés szakemberek és leendő kliensek számára ahhoz, hogy felfedezhessék együtt a test nyelvét, és kiaknázhassák a test bölcsességét a változás érdekében. Először megismerkedünk a testorientált segítői kapcsolat jellemzőivel, majd áttekintünk néhány alapkoncepciót az agy, a test és az idegrendszer szerepéről a jól-lét állapotának megerősítésében. Az előadás második felében fókuszunkat a gyakorlati munkára helyezzük, arra a kérdésre, hogy hogyan tanulható a szomatikus erőforrások beazonosítása, megtestesítése és alkalmazása, valamint újak fejlesztése. Végezetül pedig ránézünk a nagy egészre: hogyan képes a testtudatos mentálhigiénés munka alulról-felfelé pozitív hatást aktiválni a kliensek jelenbéli életében és kapcsolataiban. Az interaktív bemutató során játékos feladatok segítik a résztvevőket, hogy az elhangzottakat alkalmazható ismeretként vigyék magukkal, amit aztán mindennapjaikban gyakorolhatnak.

Az előadáson elhangzott koncepciók, technikák és feladatok nem képeznek önálló módszertant, hanem azt kívánják bemutatni, hogy a testorientált gyakorlatok eseti, ám tudatos alkalmazása, hogyan támogathatja a mentálhigiénés segítői munkát. Mint minden segítői tevékenység esetén, a mentálhigiénés tanácsadásban is a résztvevők karaktere határozza meg a támogató kapcsolat jellegét és gyakorlatát, így a munka intenzitása – vagyis a testorientált technikák a kognitív gyakorlattal való ötvözésének módja – kliensenként eltérő. A cél viszont minden esetben ugyanaz: elősegíteni a biztonságos és könnyed változ(tat)ást.

Rövid szakmai bemutató:

Gulbert Lili mentálhigiénés szakember, az aktiváló mentálhigiénés gyakorlat fejlesztője, amiben a jól-lét dinamikus rendszerét ötvözi az új neurobiológiai kutatásokon alapuló testorientált technikákkal és a kognitív viselkedés-aktiválás módszerével. Egyéneket, párokat és közösségeket segít abban, hogy egészségesebb viselkedésmintákat és gondolkodásmódokat építsenek be az életükbe, melyekkel sikeresen meg tudnak küzdeni a nehéz élethelyzeteikkel, újrakapcsolódhatnak és megújíthatják kapcsolataikat az életük különböző területein: a párkapcsolatukban, a családjukban, a munkahelyükön, a baráti körükben és a közösségi életükben, és ami a legfontosabb, önmaguk viszonyában

Az esemény részletei:

Pszichológiai módszer kóstoló

2022. július 1. 14 óra

15% kedvezmény PFöw15 kuponkóddal

Jelentkezés

Social Share

bottom of page