top of page

Küzdj vagy menekülj

 A “küzdj vagy menekülj” egy biokémiai reakció, ami lehetővé teszi az embereknek és a főemlősöknek, hogy a szervezetük gyorsan elegendő energiát termeljenek a harchoz vagy a meneküléshez az életüket fenyegető helyzetekben.

 

A “küzdj vagy menekülj” élettana

 

Eredetileg Walter Cannon azonosította be a “küzdj vagy menekülj” biokémiai reakciót. A reakció ösztönös, amikor fenyegető helyzetet észlelünk automatikusan aktiválódik bennünk. A stresszhatás azonnal beindítja a szervezetünkben az adrenalin, noradrenalin és kortizol hormon termelését. Szaporább lesz a szívverésünk és a vér a karjainkba és a lábainkba kezd el áramolni, hogy felkészítsen minket a küzdelemre: üssünk vagy elfussunk. Ebben az állapotban a szervezetünk kevesebb energiát tud a gondolkodásra vagy az immunitásra fordítani, mivel a test mobilizálása a önvédelemre leköti a kapacitásunk nagy részét.

 

 

A “küzdj vagy menekülj” reakció hatása napjaink társadalmára

 

A “küzdj vagy menekülj” reakció szükséges ahhoz, hogy túléljünk.  Amikor egy gazella menekül az üldöző oroszlán elől, akkor pont ennek a reakciónak a működésének lehetsz a szemtanúja. Ha a gazellában nem aktiválódna a “küzdj vagy menekülj” reakció, akkor nem tudná védeni magát, azaz nem lenne ereje elmenekülni, biztosan meghalna. Pont így van az emberek esetében is. Ha ez az energia nem mozgósítani minket, akkor nem lenne erőnk megvédeni magunkat a támadásokkal vagy a természeti katasztrófákkal szemben.

 

Napjaink társadalmában a “küzdj vagy menekülj” reakció viszont komoly pszichológiai és fiziológiai problémákat okozhat. A modern ember olyan jellegű stressz hatásoknak van kitéve, amik ellen fölösleges a küzdelem és elfutni sem tud előlük. A bizonytalan munkahelyek, a rossz gazdaság, a pandémia, a politikai instabilitás, a klímaválság, a lakhatási válság és sok más stresszhatás, ami a modern élettel jár aktiválja a “küzdelem és menekülés” reakcióját a testünkben. Ha a “küzdelem és menekülés” állapota krónikussá válik, akkor az gyengíti az immunrendszerünket és egészségügyi problémáink lehetnek. Az állandó harc vagy menekülés kihat a mentális egészségünkre is, és depresszióhoz, krónikus szorongáshoz vagy poszttraumás stresszhez (PTSD) vezethet.

 

A terapeuták és mentálhigiénés szakemberek segíthetnek a stresszreakció kezelésében és átprogramozásában, hogy a szervezet ne kerüljön a krízis állapotába az elkerülhetetlen hétköznapi stresszes élethelyzetek hatására.

 

 

Irodalomjegyzék:

The fight or flight response. (n.d.). Retrieved from http://www.thebodysoulconnection.com/EducationCenter/fight.html71.htm

bottom of page