top of page

Munkahelyi béketeremtő program

Akut interperszonális konfliktusok esetére

Reaktív és proaktív békeépítő tevékenységeim közül az egyik elsődleges szolgáltatásom a munkahelyi béketeremtő program, amely egyének és csapatok közötti konfliktusok kezelését célozza meg. A program szisztematikus konfliktuskezelő folyamatának három fázisa: konfliktusfeloldás, problémamegoldás és kapcsolatépítés. Az érdekeltek közötti közvetítés célja, a konfliktusok megoldása és a kapcsolatok transzformálása.

Bár minden konfliktushelyzet egyedi, van egy, alább részletesen kifejtett, általános konfliktuskezelési  protokoll, amelyet a munkahelyi béketeremtés során alkalmazok.

Hogyan épül fel egy munkahelyi béketeremtő program?

Egyéni interjúk.png

#1 Egyéni interjú

Minden békeépítő folyamat  az egyéni találkozókkal kezdődik, ahol a közvetítő célja megismerni az érintettek személyes álláspontját és szándékát.

Facilitált beszélgetés.png

#2 Facilitált beszélgetés

Az egyéni interjúk alapján a békeépítő megállapítja, hogy az érdekeltek önszántukból, a béke megteremtésének céljával nyitnak a párbeszédre, amit a békeépítő mint semleges, bizalmi fél facilitál.

Follow-up ülések.png

#3 Follow-up ülés

Amennyiben a facilitált beszélgetéssorozat megoldással/megállapodással zárult, a békeépítő egy héttel azt követően egy follow-up ülést kezdeményez, amelynek a célja a résztvevők által tervezett megoldások hatékonyságának ellenőrzése.

#1 Egyéni interjú/ készségfejlesztés

Miután minden érintett beleegyezett abba, hogy részt vegyen a kapcsolati mediáción (viták rendezése esetén, a megállapodás megszületésének érdekében),  vagy a facilitált beszélgetéseken (a konfliktus feloldásának, a mögöttes probléma megoldásának és a kapcsolat transzformációjának érdekében), az első lépés az, hogy a résztvevők személyesen találkozzanak a békeépítővel. Ez fontos azért, hogy kialakuljon a bizalom a békeépítő és a felek között, valamint ezen egyéni interjúk során van lehetősége a közvetítőnek, hogy feltérképezze az érintettek egyedi perspektíváját. A folyamat ezen szakaszában a békeépítő segíti a résztvevőket, hogy feloldják a belső feszültségüket, új összefüggések mentén vizsgálják a konfliktushelyzetüket és a mögöttes problémákat, majd ezek alapján tisztán és önazonosan meg tudják fogalmazni meglátásaikat és asszertívan kommunikálni azokat. 

#2 Facilitált beszélgetés

A konfliktus természetének és békeépítés folyamatának szakértőjeként a békeépítő összehozza az ellentétben álló feleket. Ha személyközi ellentétről van szó, akkor kétoldali beszélgetést kezdeményez, ha pedig csoportléptékű a konfliktushelyzet, akkor más, az esetnek megfelelő resztoratív folyamatot indít el annak érdekében, hogy kezdetét vegye  a helyreállító munka. Minden békeépítőnek megvan az egyedi módszere és stílusa, ahogy kíséri a közös konfliktusmegoldó folyamatot. Esetemben a rendszergondolkodás és a saját bioszisztematikus szemléletem egy egyedi és tiszta struktúrát ad a facilitált folyamataimnak, mely nem csak abban segíti a résztvevőket, hogy rálássanak a konfliktusuk összetett rendszerére és értelmezni tudják azt, de abban is támogatja őket, hogy feloldják feszültségeiket és átalakítsák diszharmonikus kapcsolati mintájukat, ezzel megteremtve  a valódi kapcsolati transzformációt a közös beszélgetések során. 

#3 Egyéni follow-up ülések

A cél az, hogy minden egyes facilitált ülésnek egy megvalósítható és ellenőrizhető akciótervezettel (mediáció esetén megállapodással) kell záródnia, amely meghatározza azokat a gyakorlati lépéseket, amelyeket meg kell tenniük az érintetteknek ahhoz, hogy közösen egy békésebb és hatékonyabb kapcsolatot építsenek. A béketeremtő akcióterv ülésről ülésre fejlődik mindaddig, amíg minden, a konfliktust okozó mögöttes kérdés és probléma feldolgozásra nem kerül, és a közösen tervezett megoldást egyöntetűen el nem fogadják az érintettek. Ezt követően egy hétre rá a békeépítő egyéni follow-up ülést kezdeményez a felekkel, hogy felmérje, a tervezett akcióterv hogyan működik, és segítse annak igazítását vagy optimalizálását. Ha szükségesnek látja, akkor újra kezdeményezheti a facilitációs üléseket a béketeremtő akcióterv módosításának érdekében. 

Szeretnél békét teremteni a csapatodban? Tekintsd meg az egyéni igényekre tervezett munkahelyi béketeremtő programcsomagomat!

Eljött az ideje a béketeremtésnek a csapatodban?


Ha pont ilyen transzformatív folyamatra van szükség a szervezetedben fennálló konfliktus megoldásához és a kapcsolatok újraépítéséhez, vagy ha csak kérdésed van a szolgáltatással kapcsolatban, akkor vedd fel velem a kapcsolatot bizalommal.

bottom of page