Keresés

A spirál I. részAhhoz, hogy elfoglalhassuk helyünket és felfedezhessük szerepünket a Fordulat történetének narratívájában, ki kell lépnünk azon rejtett meggyőződéseink fogságából, amelyek azt hitetik el velünk, nem vagyunk elég jók, erősek, vagy bölcsek ahhoz, hogy jelenlétünkkel változást generáljunk a világban. Ha azért kerüljük el a szerepünk felvállalását


- mert úgy éljük meg, a káosz, amiben vagyunk, túl borzasztó ahhoz, hogy szembe merjünk nézni vele,

vagy azért,


- mert nem vagyunk képesek megküzdeni a bénító szorongással, ami gúzsba köt minket,

akkor meg kell tanulnunk együtt dolgozni a gátló gondolatainkkal és érzéseinkkel ahhoz, hogy felszabadítsuk a mögöttük meghúzódó energiát, amely erőt és irányt adhat önazonos cselekedeteinknek.


Ebben és a következő írásomban három olyan gyakorlatot ismertetek, amely segíthet megküzdeni az élet azon nehéz pillanataival, amikor a világunk sötétségbe borul, és erőnket veszítjük. A gyakorlatokat felfoghatjuk úgy is, mint fókuszstratégiákat, amik kívülről befelé haladva illeszkednek a “Nagy Fordulat” dimenzióihoz

: tudatosítás, átalakítás, tudatosság. Válaszd azt, amelyik megmozdít téged, majd csak hagyd, hogy a Fordulat spiráljának organikus folyamata magával ragadjon, és finomítva az együttérzés képességét, mélyítse a tudatosságod, irányítsa a fókuszod. Ezeket a gyakorlatokat bármilyen élethelyzetben alkalmazhatjuk ahhoz, hogy erősítsük a rugalmasságunkat.


Az első a kalandtörténetek narratív struktúrája.TEKINTS ÚGY AZ ÉLETEDRE, MINT EGY KALANDRA


Úgy értelmezzük az életünket, hogy történeteket alkotunk, amelyekbe szavakkal beleszőjük emlékeinket, majd újramesélve azokat önmagunk és mások számára átéljük a múltat, beteljesítve és fenntartva azt a valóságot, amit elhittünk. Engedd meg magadnak, hogy úgy nézz a “Nagy Fordulatra” mint életed kalandtörténetére, ahol az új élmények tapasztalataival átírhatod elmédben önmagad és a világod kapcsolatának narratíváját. A kalandtörténetek gyakran kezdődnek azzal, hogy a hős egy olyan hatalmas problémával áll szemben, amivel nem képes megküzdeni. Ha az életedben többször találtad már magad abban a helyzetben, hogy kihívások idején úgy érezted, nincs esély, és kétségbe vontad önmagad képességeit, akkor a hősök útjának modellje sokat segíthet számodra. A történetek elején a hősök szinte mindig elveszettnek és erőtlennek tűnnek. Ami speciális ezekben a történetekben, hogy a főhős soha nem adja fel. Történetük struktúrája egy experimentális útra vezeti őket, ahol felkutatják erőforrásaikat, szövetségesekre és bölcsességre tesznek szert, amivel átalakíthatják sorsukat. Életünket értelmezhetjük úgy, mint egy kísérletet , mint egy kalandtúrát, aminek mi magunk vagyunk a főhősei, figyelmünket és szándékunkat pedig afelé irányíthatjuk, milyen erőforrásokra, támogatói körre és tudásra van szükségünk ahhoz, hogy sikerrel teljesítsük a küldetésünket. Ahhoz, hogy felvállaljuk szerepünket a hősi narratívumban, tudatosítanunk kell, mi forog kockán, és éreznünk kell a hívást, ami inspirálja azt a bátor lépést, hogy belevágunk. Ezek után csak hagyjuk, hogy a kaland áramlása vigyen minket magával, inspirálja tetteinket, bátorságunk aktiválja rejtett erőforrásainkat és képességeinket, amik csakis a kihívások idején fedik fel magukat. Előfordulhatnak olyan pillanatok az út során, amikor azt éljük meg, minden elveszett és nehéz továbbmenni. Az ilyen pillanatokban sorsdöntő lehet, hogy megálljunk, és tudatosan válasszunk: az áldozata vagy hőse akarunk lenni életünk narratívumának.HANGOLÓDJ AZ AKTÍV REMÉNYRE


Egy helyzet, amiben vagyunk, sokféleképpen megoldható, valamelyik megoldás jobb, valamelyik kevésbé. Az Aktív Remény

mint elképzelés megjeleníti számunkra azt a vágyott élet-teret, amiért aktívan teszünk. Nem halogatjuk a cselekvést addig, amíg biztosak nem vagyunk a sikerben. Nem latolgatjuk az esélyeket. Arra összpontosítunk, amivel igazán és mélyen együttérzünk, és ráhangolódva ítélkezés nélkül cselekszünk.


A válságokra sokféleképpen reagálhatunk a jó és a rossz spektrumán. A kihívást megközelíthetjük törődéssel, együttérzéssel, bátran a belső bölcsességünkre hallgatva. Vagy megfutamodhatunk a feladattól, elfordíthatjuk a fejünket, és kizárhatjuk azt a világunkból. Az Aktív Remény megtestesítésével, érzeteink tudatosításával választjuk meg a helyzetnek megfelelő választ, ami talán még minket is meglephet.


Vajon hogyan fejleszthetjük magunkat azért, hogy kapcsolódjunk, inspiráltak és bátrak maradjunk?


Ez vezet a harmadik gyakorlathoz, amit a következő írásban ismertetek.Rendszerelvű fejlesztéseimmel abban segítek megújulni és újítani vágyó egyéneket és csoportokat, hogy képesek legyenek szélesebbre tárni elméjük ablakát a világukra, és nyitva tartani azt bénító, nehéz és küzdelmes élethelyzetekben is.

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Instagram

Tematikus fejlesztéseim folyamatosan megújulnak.

Ne maradj le az újdonságokról, iratkozz fel a hírlevélre >>

© 2020 by Lili Gulbert. All rights reserved.     Terms      Privacy     Contact