A spirál I. részAhhoz, hogy elfoglalhassuk helyünket és felfedezhessük szerepünket a Fordulat történetének narratívájában, ki kell lépnünk azon rejtett meggyőződéseink fogságából, amelyek azt hitetik el velünk, nem vagyunk elég jók, erősek, vagy bölcsek ahhoz, hogy jelenlétünkkel változást generáljunk a világban. Ha azért kerüljük el a szerepünk felvállalását


- mert úgy éljük meg, a káosz, amiben vagyunk, túl borzasztó ahhoz, hogy szembe merjünk nézni vele,

vagy azért,


- mert nem vagyunk képesek megküzdeni a bénító szorongással, ami gúzsba köt minket,

akkor meg kell tanulnunk együtt dolgozni a gátló gondolatainkkal és érzéseinkkel ahhoz, hogy felszabadítsuk a mögöttük meghúzódó energiát, amely erőt és irányt adhat önazonos cselekedeteinknek.


Ebben és a következő írásomban három olyan gyakorlatot ismertetek, amely segíthet megküzdeni az élet azon nehéz pillanataival, amikor a világunk sötétségbe borul, és erőnket veszítjük. A gyakorlatokat felfoghatjuk úgy is, mint fókuszstratégiákat, amik kívülről befelé haladva illeszkednek a “Nagy Fordulat” dimenzióihoz: tudatosítás, átalakítás, tudatosság. Válaszd azt, amelyik megmozdít téged, majd csak hagyd, hogy a Fordulat spiráljának organikus folyamata magával ragadjon, és finomítva az együttérzés képességét, mélyítse a tudatosságod, irányítsa a fókuszod. Ezeket a gyakorlatokat bármilyen élethelyzetben alkalmazhatjuk ahhoz, hogy erősítsük a rugalmasságunkat.


Az első a kalandtörténetek narratív struktúrája.TEKINTS ÚGY AZ ÉLETEDRE, MINT EGY KALANDRA


Úgy értelmezzük az életünket, hogy történeteket alkotunk, amelyekbe szavakkal beleszőjük emlékeinket, majd újramesélve azokat önmagunk és mások számára átéljük a múltat, beteljesítve és fenntartva azt a valóságot, amit elhittünk. Engedd meg magadnak, hogy úgy nézz a “Nagy Fordulatra” mint életed kalandtörténetére, ahol az új élmények tapasztalataival átírhatod elmédben önmagad és a világod kapcsolatának narratíváját. A kalandtörténetek gyakran kezdődnek azzal, hogy a hős egy olyan hatalmas problémával áll szemben, amivel nem képes megküzdeni. Ha az életedben többször találtad már magad abban a helyzetben, hogy kihívások idején úgy érezted, nincs esély, és kétségbe vontad önmagad képességeit, akkor a hősök útjának modellje sokat segíthet számodra. A történetek elején a hősök szinte mindig elveszettnek és erőtlennek tűnnek. Ami speciális ezekben a történetekben, hogy a főhős soha nem adja fel. Történetük struktúrája egy experimentális útra vezeti őket, ahol felkutatják erőforrásaikat, szövetségesekre és bölcsességre tesznek szert, amivel átalakíthatják sorsukat. Életünket értelmezhetjük úgy, mint egy kísérletet , mint egy kalandtúrát, aminek mi magunk vagyunk a főhősei, figyelmünket és szándékunkat pedig afelé irányíthatjuk, milyen erőforrásokra, támogatói körre és tudásra van szükségünk ahhoz, hogy sikerrel teljesítsük a küldetésünket. Ahhoz, hogy felvállaljuk szerepünket a hősi narratívumban, tudatosítanunk kell, mi forog kockán, és éreznünk kell a hívást, ami inspirálja azt a bátor lépést, hogy belevágunk. Ezek után csak hagyjuk, hogy a kaland áramlása vigyen minket magával, inspirálja tetteinket, bátorságunk aktiválja rejtett erőforrásainkat és képességeinket, amik csakis a kihívások idején fedik fel magukat. Előfordulhatnak olyan pillanatok az út során, amikor azt éljük meg, minden elveszett és nehéz továbbmenni. Az ilyen pillanatokban sorsdöntő lehet, hogy megálljunk, és tudatosan válasszunk: az áldozata vagy hőse akarunk lenni életünk narratívumának.HANGOLÓDJ AZ AKTÍV REMÉNYRE


Egy helyzet, amiben vagyunk, sokféleképpen megoldható, valamelyik megoldás jobb, valamelyik kevésbé. Az Aktív Remény mint elképzelés megjeleníti számunkra azt a vágyott élet-teret, amiért aktívan teszünk. Nem halogatjuk a cselekvést addig, amíg biztosak nem vagyunk a sikerben. Nem latolgatjuk az esélyeket. Arra összpontosítunk, amivel igazán és mélyen együttérzünk, és ráhangolódva ítélkezés nélkül cselekszünk.


A válságokra sokféleképpen reagálhatunk a jó és a rossz spektrumán. A kihívást megközelíthetjük törődéssel, együttérzéssel, bátran a belső bölcsességünkre hallgatva. Vagy megfutamodhatunk a feladattól, elfordíthatjuk a fejünket, és kizárhatjuk azt a világunkból. Az Aktív Remény megtestesítésével, érzeteink tudatosításával választjuk meg a helyzetnek megfelelő választ, ami talán még minket is meglephet.


Vajon hogyan fejleszthetjük magunkat azért, hogy kapcsolódjunk, inspiráltak és bátrak maradjunk?


Ez vezet a harmadik gyakorlathoz, amit a következő írásban ismertetek.Konfliktusod van a munkahelyeden?
Nem látod, hogyan oldhatnád meg?
A szakértőről
Gulbert Lili rendszergondolkodó, rendszerelvű tanácsadó és mediátor. Missziója, hogy munkájával egy békésebb világot építsen. Legyen szó konfliktusról akár egyének között, akár egy cégen belül, vagy különböző közösségek között, semleges és bizalmi partnerként arra törekszik, hogy segítsen újraépíteni a kapcsolatokat, újratervezni a folyamatokat, és harmonizálni az élet-, és munkakörnyezeteket, ezzel hozzájárulva ahhoz, hogy a világ egy jobb hely legyen.
  • LinkedIn
  • Instagram
  • Facebook
  • Twitter
Szeretnéd megismerni Lilit, és feltértképezni vele a konfliktushelyzeted, hogy megláthasd a lehetőségeid?

Gulbert Lili

Rendszergondolkodó,

Rendszerelvű tanácsadó és mediátor

Missziója, hogy munkájával egy békésebb világot építsen. Legyen szó konfliktusról akár egyének között, akár egy cégen belül, vagy különböző közösségek között, semleges és bizalmi partnerként arra törekszik, hogy segítsen újraépíteni a kapcsolatokat, újratervezni a folyamatokat, és harmonizálni az élet-, és munkakörnyezeteket, ezzel hozzájárulva ahhoz, hogy a világ egy jobb hely legyen.

© 2021 by Lili Gulbert. All rights reserved.     Terms      Privacy     Contact