Keresés

Második dimenzió: Életfenntartó rendszerek és gyakorlatok
Civilizációnk megújul. Az üzlet, a gazdaság, az oktatás, az egészségügy, a mezőgazdaság, a kommunikáció, a szállítmányozás, a pszichológia és az élet sok más területének korábban elfogadott és megszokott működése megkérdőjeleződött, ezért átalakul. Ez a “Nagy Fordulat” második dimenziója, aminek fókuszában a “működés” - az, ahogyan csinálunk dolgokat - újragondolása, valamint a társadalmunkat alkotó struktúrák kreatív újratervezése áll.


A 2008-as pénzügyi válság hatására sokan elkezdték megkérdőjelezni a bankrendszer működését. Már az aktuális évben a megkérdezettek több mint a fele arról nyilatkozott, hogy pénzük (és bizalmuk) befektetésének helyét már nem csak a kamatlábak, hanem a pénz útjának átláthatósága, és annak hatásai határozzák meg. A pénzügyi szektor logikaváltása mentén új típusú bankok jelentek meg, amelyek a háromoldalú mérleg, illetve a hármas optimalizálás elvét követve elkezdték átírni a pénzügyi világ szabályait. Az ezen az értékrenden alapuló befektetések nemcsak pénzügyi megtérülésre, hanem társadalmi, és környezeti hasznosságra is törekszenek. Minél többen helyezik pénzüket ilyen jellegű befektetésekbe, annál nagyobb alap képződik olyan vállalkozások számára, akik a pénznél többet akarnak profitálni a világ javára. A “triple bottom line” hatására egy új gazdasági környezet alakult ki.
A nagy gazdasági turbulencia idején ezek a beruházások bizonyítottak, így az etikus bankok megerősítették gazdasági pozíciójukat. A mezőgazdaság, aminek működésében komoly szerepet játszik a környezeti és a társadalmi felelősségvállalás, virágzik a fenntarthatóság megvalósítását célzó, a társadalom és az egyén, a környezet és a gazdaság közötti harmónia megteremtésére törekvő modellek által. Széles körben elterjedt a köztudatban az ipari gazdálkodásban használt vegyi anyagok mérgező hatásainak ténye, így egyre többen változtattak életmódjukon és vásárlási szokásaikon, előnyben részesítve az öko-termékeket. A méltányos kereskedelem hozzásegíti a termelőket a fejlett termelési rendszerek és munkakörülmények megteremtéséhez , amelyek mind a gazdák, mind a munkások, mind pedig a környezet hasznára válnak. A globális élelmiszer-gazdaság negatív hatásainak felismerése serkentette a kistermelői piacok megjelenését, amelyek platformot szolgáltatnak a helyi termelőknek, és alacsony “élelmiszerszmérföld”-számú termékeiknek. Ezen és más hasonló, új tudatosságot gyakorló kezdeményezéseket, és szervezeti rendszereket ugyanaz a törekvés hajt:


“Hogyan csinálhatnánk jobban - úgy, hogy a világ javát, és ne a kárát szolgáljuk?”


Nem olyan régen még a zöld épületek vizionárius elképzelései és tervezési elvei periférián voltak. Ma már széles körben elfogadottakká váltak, és alkalmazzák azokat. Amikor részvételünkkel, tudásunkkal, és képességeinkkel ilyen és hasonló “élet-fenntartó” kultúrák feltörekvő kezdeményezéseihez járulunk hozzá, akkor részesévé válunk a “Nagy Fordulatnak”.


Az olyan döntéseinkkel, mint hogy hogyan utazunk, hol és mit vásárolunk, hova fektetjük be a pénzünket, hozzárájulhatunk az “új gazdaság” kialakulásához. A szociális vállakozások, az önszerveződő oktatási platformok, a fenntartható mezőgazdaság, a mikroenergetikai projektek, és az etikus pénzügyi rendszerek támogatják az “élet-fenntartó” társadalom strukturálódását. De mindez még mindig nem elég ahhoz, hogy a “Nagy Fordulat” végbemenjen. Ezek az új struktúrák nem képesek tartósan gyökeret verni, és túlélni bizonyos mélyen integrált értékek nélkül. Ez a “Nagy Fordulat” harmadik dimenziója.

Tematikus fejlesztéseim folyamatosan megújulnak.

Ne maradj le az újdonságokról, iratkozz fel a hírlevélre!

Rendszerelvű fejlesztéseimmel abban segítek megújulni és újítani vágyó egyéneket és csoportokat, hogy képesek legyenek szélesebbre tárni elméjük ablakát a világukra, és nyitva tartani azt bénító, nehéz és küzdelmes élethelyzetekben is.

  • Grey LinkedIn Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Instagram Icon

© 2020 by Lili Gulbert. All rights reserved.     Terms      Privacy     Contact