top of page

Milyen esetben érdemes mentálhigiénés szakemberhez fordulni?Mit jelent a mentálhigiéné?

A hétköznapi nyelvben a mentálhigiéné fogalmához olyan jelentéseket társítunk mint a lelki egészség-védelem, megőrzés és fejlesztés, de találkozhattál már a pszicho-higiéné és a lelki gondozás kifejezésekkel is. Számomra a legkifejezőbb - mert pontosan ábrázolja a neurobiológiai összefüggéseit a mentálhigiéné lényegének - az az “elme-egészség” kifejezés, ami Dr. Buda Bélától ered. És hogy mi is tartozik a lelki egészség fogalmához? Mindaz, ami emberként szükséges számunkra ahhoz, kiegyensúlyozottak legyünk és növekedjünk: testi, szellemi, lelki és szociális jóllét.A lelkileg egészséges ember....

1. Képes szeretet adni és elfogadni.


2. Biztonságban érzi magát, úgy érzi a helyén van a társadalomban és a világban.


3. Megfelelő mértékben spontán, érzelmi válaszai megfelelő skálán mozognak (pl. harag, öröm, szomorúság).


4. Megfelelő fokú realitásérzékkel rendelkezik.


5. Gazdag a fantáziavilága, amely segíti a kreativitását.


6. Olyan fokú önismerettel és önértékeléssel rendelkezik, mely képessé teszi arra, hogy feldolgozza a kudarcot, veszteséget, bántást. Képes megbánni és megbocsátani.


7. Tud tanulni a tapasztalataiból.


8. Képes teljesíteni a csoport igényeit, együtt azzal a választási szabadsággal, hogy ezt mikor és mennyiben teszi, figyelembe véve saját – mint csoporttag – felelősségét is.


9. Szabadon képes az önkifejezésre, tisztában van azzal ez hogyan hat másokra, tekintettel van környezetére.


10. Képes saját és mások testi szükségleteit kielégíteni.A mentálhigiénés szakember a lelkileg egészséges állapotot segít kialakítani, megőrizni és erősíteni.
Milyen esetekben érdemes mentálhigiénés szakemberhez fordulni?

Ha a fentebb felsorolt 10 pont bármelyikénél úgy érzed, nem feltétlenül igaz rád, érdemes szakemberhez fordulnod, ugyanis a mentálhigiéné arra való, hogy segítsen visszatalálni az egyensúlyi állapotba. Az “egyensúlyi állapottól" való eltérés tünetei lehetnek a stressz, szorongás, depresszív hangulat, különböző függőségek, elhúzódó konfliktusok, magány, de lehet szó átmeneti krízisről is, például gyász, válás vagy munkanélküliség esetén.
Miben különbözik a mentálhigiéné a többi segítői módszertől?

A mentálhigiénés szakember nem foglalkozik betegségek kezelésével, azonban ha a kezelés során pszichés betegségre utaló jeleket lát, kötelessége klinikai szakpszichológushoz vagy pszichiáterhez irányítania ügyfelét. A mentálhigiéné nem terápia, de annak kiváló kiegészítője lehet. A mentálhigiénés szakember egyenrangú partnerként, segítőként viszonyul a klienshez, annak tudására alapoz, a találkozások sokkal inkább konzultatív, tanácsadó jellegűek, és nem egyoldalú szakértői kinyilatkoztatáson alapulnak. A szakember érző és értő hallgatóként kíséri kliensét a megoldásához vezető úton, ami belőle fakad.
Hogyan zajlik egy mentálhigiénés ülés?

Erre a célra kialakított rendelőben találkozol a mentálhigiénés szakemberrel, megegyezés szerint hetente, vagy kéthetente. A találkozások módszertantól függően általában 60 vagy 90 percesek. Az első pár alkalom célja a keretek lefektetésének és az ismeretszerzésen túl az is, hogy kölcsönös bizalom alakuljon ki a kliens és a segítő között, hogy kiderülhessen a kliens valódi motivációja, céljai. A terápiától abban különbözik a mentálhigiénés kezelés, hogy ebben a folyamatban a páciens = kliens, a terapeuta = segítő, és nem a múltban, hanem az “itt és mostban” dolgoznak. Itt nem tekintenek betegnek, hanem valaki olyannak, aki valamiért megrekedt a személyes fejlődésében. A segítő dolga, hogy segítsen aktiválni a blokkolt erőforrásaidat, amikkel elmozdulhatsz a változás irányába. A folyamat során megtanulod oldani a feszültséged és szabályozni az érzelmeid, megoldási terv készül, a szakember segíti ennek kivitelezését, nyomon követi a fejlődésed. A változást készségfejlesztéssel, akár konkrét tanácsadással, vagy segítő beszélgetéssel éritek el.
Miben segíthet a mentálhigiénés tanácsadás?


Megrekedt állapotokból való kimozdulásban:


 • félelem,önbizalomhiány;

 • reménytelenség, önismeret hiánya;

 • kilátástalanság, tehetetlenség;

 • harag, konfliktusok;

 • szorongás, önértékelési problémák;

 • munkahelyi nehézségek: stressz, kiégés;

 • családi nehézségek miatti pszichés megterheltség;

 • elszigeteltség, magány állapota;

 • üresség, céltalanság.Válsághelyzetek megelőzésében és kezelésében:


 • enyhébb krízis helyzetek;

 • válság, trauma, gyász;

 • nehéz döntési helyzetek, dilemmák: „Menjek vagy maradjak?”;

 • alkotói válság;

 • életvezetési nehézségek, elakadások: továbblépés szükségessége karrierben, párkapcsolatban;

 • párkapcsolati problémák, válás.Mikor nem javasolt mentálhigiénés szakemberhez fordulni?

Diagnosztizált klinikai, vagy pszichiátriai betegségben szenvedőknek klinikai szakpszichológushoz és/vagy pszichiáterhez kell fordulniuk. A mentálhigiénés szakember ha diagnosztizálni nem is, de fel tudja ismerni, ha hasonló betegségben szenvedsz, és tovább tud irányítani a megfelelő szakemberhez.
Mint minden segítő szakember, így a mentálhigiénés tanácsadó is a saját személyiségével és egyedi készségeivel, valamint tudásával dolgozik. Ezek adják a szakmai karakterét és alkotják a módszerét. Nekem a mentálhigiénés szemléletemben és gyakorlatomban, valamint úgy általában a jelenlétemben megnyilvánul, hogy szuperérzékeny vagyok, komplexen és kreatívan gondolkodom, traumatudatosan dolgozom, nagy hangsúlyt fektetek a szomatikus gyakorlatokra, erősségem a tudatos jelenlétem és a megtartó erőm, aktivitás fókusszal vezetem az üléseket és fontosnak tartom a tervezést az ülések végén. A kliensemmel közvetlen, baráti hangot ütök meg. A mentálhigiénés jelenlétem és gyakorlatom karakterének alakulására hatott a személyes traumamunkám, a terapeutámiammal való kapcsolatom, a tanulmányaim, a tanáraim visszajelzései, a közös munkáink a csoportársaimmal, a tudomány szeretete és az az ösztönös vágyam, hogy önazonos legyek a munkámban.


A hatékony mentálhigiénés munkához nélkülözhetetlen, hogy a kliens és a segítő összhangban legyenek, "passzoljanak". Így a fejlődésed szempontjából rendkívül fontos, hogy megtaláld a számodra megfelelő szakembert, akivel biztonságban kapcsolódhatsz és egy ritmusra haladhatsz a változásod útján.


Ha szeretnéd megismerni azt, ahogyan dolgozom, akkor látogass el az aktiváló mentálhigiénés tanácsadás oldalára vagy ugorj be egy ingyenes próbaülésre.Forrás: www.noipalya.hu
1 view0 comments

Comments


bottom of page