top of page

Alapkoncepciók és készségek-

Értékeld az erősségeidet:
A túlélési és kreatív erőforrások

Ahhoz, hogy élvezhessük az életünket, azon belül a tevékenységeinket és kapcsolatainkat, az arousal görbénket a toleranciaablakunkon belül kell tartanunk. Ebben segíthet, ha tudatosítjuk és tudatosan, mint erőforrás működtetjük az erősségeinket és kompetenciáinkat. Mindannyian különféle erőforrásokkal rendelkezünk: képességekkel (pl., számítógép kezelése, a kerékpározás vagy az olvasás), tehetséggel, készségekkel, adottságokkal (pl., a hangszeren való játék, a tájékozódás egy ismeretlen városban, a jó munkavégzés, a festés, a rajzolás), személyes stílussal, és belső kapacitásokkal, (pl., érzelmek átélése, a testtel való összhang, vagy a földeltség). Szinte bármilyen képesség, adottság, érdeklődés vagy készség, ami támogatja a jól-létünket, erőforrásként segíthet megbirkózni az élet kihívásaival, vagy könnyebbé teheti a nehezebb időket. Azonban bizonyos erőforrások (pl. túlműködés vagy hallgatás), amelyek a múltban segítettek számunkra a nehéz és kihívást jelentő, akár traumatikus élményekkel való megküzdésben, korlátozhatnak minket a jelenünkben.  Mindazonáltal lehetnek erőforrásaink, mint például az olvasás vagy a testmozgás élvezete, amik függetlenül a körülményektől, továbbra is szolgálhatnak bennünket.

 

Nehéz vagy stresszes helyzetekben erőforrásaink segítenek megőrizni a nyugalmunkat és a középpontunkban maradni. Energiát adnak ahhoz, hogy megoldjunk egy problémát vagy feloldjuk a konfliktusainkat. Minél több erőforrással rendelkezünk, annál könnyebben tudunk megbirkózni az élet kihívásaival és csalódásaival. Az erőforrásaink tudatosítása és tudatos aktiválása által kiegyensúlyozottabban és kreatívabban reagálhatunk a küzdelmes helyzetekre és kapcsolati dinamikákra.

A rossz tapasztalatok megtörhetik a kapcsolatunkat az erőforrásainkkal. Gondozóink vagy felnőtt partnerünk nem megfelelő kötődése olyan érzéseket válthat ki bennünk, mint az elutasítottság, a szeretet hiánya, az elhagyatottság vagy a megszégyenítettség. Ezek az érzések olyan meggyőződéseket alakítanak ki bennünk, mint hogy nem vagyunk elég jók, nem érünk semmit, buták vagy inkompetensek vagyunk. A trauma túlterhelheti vagy kimerítheti erőforrásainkat, és emiatt úgy érezhetjük, hogy teljes mértékben hiányoznak, nem állnak rendelkezésünkre az életünk menedzseléséhez. Ezek a tapasztalatok arra késztethetnek minket, hogy inkább a hiányosságainkra összpontosítsunk, mint az erősségeinkre, így olyan szokásokat alakítsunk ki mint az önkritika vagy rágódás a negatív tulajdonságainkon, fájó emlékeinken, nehéz helyzeteinken, amik felzaklatnak minket és megerősítik bennünk azt, hogy nem vagyunk elég jól.

Akár még az is előfordulhat, hogy erősségeinkre hiányosságként tekintünk, vagy egyáltalán nem látjuk azokat. Ám ez nem igaz, mert annak is számtalan erőforrása van, aki nagyon bizonytalan vagy instabil, csak tudattalanul működteti azokat. A negatív tulajdonságokra és élményekre való összpontosítás általában arra késztet minket, hogy elfelejtsük vagy figyelmen kívül hagyjuk az erőforrásainkat, amik minden nap a rendelkezésünkre állnak és használjuk is azokat. Ez az attitűd rombolja az önbecsülést, akadályozza az élet élvezetét, és destabilizáló lehet.

 

Ha negatív fényben látod magad vagy nem ismered el kompetenciáidat, akkor az erőforrásaiddal való munka segíthet megtalálni az egyensúlyodat. A fókusz az, hogy megtanuljuk, hogyan azonosíthatjuk be és aktiválhatjuk az életünk során kifejlesztett erősségeinket. Ez nem azt jelenti, hogy az erőforrások aktiválása során nem vesszük figyelembe a belső küzdelmeinket, gyengeségeinket vagy hiányosságainkat. Az a cél, hogy teljességünkben lássuk magunkat, nem csak a hibáinkat, nem is csak az erősségeinket, hanem mindkettőt egységben és egyensúlyban. Az erőforrásaink felismerése és integrálása segíthet számunkra feloldani a nehéz érzéseinket a múltunkkal kapcsolatban és magabiztosan tenni a jól-létünkért.

Az aktiváló mentálhigiénés tanácsadáson arra összpontosítunk, hogy beazonosítsuk az erőforrásaidat és azt, hogyan használhatnád azokat. Tudatosíthatod és megerősítheted azokat a kreatív erőforrásaidat, amelyek segíthetnek számodra a fejlődésben és növekedésben, a jól-léted megteremtésében. Megtanulhatod tudatosítani a túlélési erőforrásaidat is, amik eddig segítettek számodra megküzdeni a nehéz élethelyzeteiddel, bizonytalan kötődésű kapcsolataiddal és a traumáiddal.

 

Túlélési erőforrások

Stresszes helyzetekben ösztönösen használjuk azokat az erőforrásainkat, amelyek korábbi tapasztalataink szerint átsegíthetnek minket a megpróbáltatásokon. Ezekkel a  túlélési erőforrásokkal képesek vagyunk elviselni és megbirkózni bármivel, ami történik velünk. Például lehet az, hogy egy traumatikus élmény során a lefagyás, az összeomlás, a menekülés vagy a visszavágás, mint túlélési erőforrás segített nekünk. Az olyan szokások, mint hogy állandó készenlétben vagyunk vagy félünk kimerészkedni a házból, túlélési erőforrásoknak tekinthetőek, amik a múltban segítettek minket a megküzdésben.

A túlélési erőforrások abban is segíthetnek, hogy hatékonyan alkalmazkodjunk családunk igényeihez és elvárásaihoz. Ha olyan családban nőttünk fel, ahol a gyerekektől azt várták el, hogy engedelmesek legyenek, és ne "beszéljenek vissza" vagy ne nyilvánítsák ki a véleményüket, akkor ezt az elvárást úgy testesíthettük meg, hogy összegörnyedtünk, lehajtottuk a fejünket, és szelíd magatartást tanúsítottunk, ami együtt járt annak az érzésével, majd meggyőződésével, hogy “nem lehetünk azok, akik vagyunk” vagy “nem állhatunk ki magunkért”. Ha olyan környezetben nőttünk volna fel, ahol arra ösztönöztek volna minket, hogy nyugodtan vállaljuk fel a véleményünket, ha nem értünk egyet valakivel, vagy álljunk ki magunkért, ha kell, akkor most ezekkel az erőforrásokkal rendelkeznénk.

 

Kreatív erőforrások

A túlélésben segítő erőforrások mellett személyes erősségek és képességek is kifejlődnek, amelyek segítenek minket a tanulásban, tehetségünk fejlesztésében, élményeink integrálásában és személyes növekedésünkben. Ezek a kreatív erőforrások elősegítik a szellemi, fizikai, érzelmi és mentális fejlődésünket, valamint hozzájárulnak ahhoz, hogy kihozzuk magunkból a legjobbat, azzá váljunk, akik lenni szeretnénk.

A kreatív erőforrások feltérképezésekor figyelembe kell vennünk a szakmai tudásunkat, képességeinket, tehetségünket és erősségeinket. Sportolsz, olvasol, írsz, zenélsz, rajzolsz, főzöl vagy kertészkedsz? Jó vagy matekból, történelemből vagy más tudományból? A pozitív hozzáállásodról, a problémamegoldó képességedről vagy mély gondolkodásodról vagy ismert? Különleges kapcsolatod van az állatokkal? Ezek, és más kreatív erőforrások nagymértékben javíthatják az élettel való elégedettséget, az önbecsülésedet és a kapcsolataidat.

Az aktiváló munka során a túlélési erőforrások beazonosításán túl megtanulhatod beazonosítani és fejleszteni kreatív erőforrásaidat, majd aktiválni azokat az elavult túlélési erőforrásaid helyett.

 

Hogyan segíthet az erősségek/ erőforrások aktiválása

Tibor édesapja teljes odaadással támogatta őt az iskolai tanulmányaiban és a munkájában, amikor fiatalabb volt, ezzel megtanítva a fia számára a kemény munka és a teljesítmény értékét. Azonban apja hirtelen halála után Tibor édesanyja pont az ellenkezőjére, szerénységre tanította, és arra, hogy ne legyen dicsekvő. Tibor úgy felelt meg az új elvárásoknak, hogy elnyomta a potenciáljait és eredményeit. Ez lett a túlélési erőforrása.

 

Felnőttként Tibor büszkeséggel élte meg a munkáját, de édesanyja intelmei negatív gondolatokként ott cikáztak a fejében. A mentálhigiénés tanácsadás során beazonosította azokat a szomatikus szokásait, amiket túlélési erőforrásaiként szolgáltak, és megerősítette a munkájával kapcsolatban érzett büszkeség érzését, ami a kreatív erőforrása lett. Gyakorolta ennek a kreatív erőforrásnak az átélését, helyettesítve vele túlélési erőforrását, és azt tapasztalta, hogy jobb lett a hangulata, többször volt elégedett és határozottabban állt a problémái megoldásához.

Az erőforrások aktiválásának első lépése, hogy felismerd, már most is számtalan erőforrással rendelkezel, és tudatában légy annak, hogy a tested tükrözi azokat. A következő, hogy megtanuld az erőforrásaidat tudatosan használni, elfogadva a túlélési erőforrásaidat, kezelve azokat, amik már elavultak, megismerni, átélni és elmélyíteni a kreatív erőforrásaidat.

Irodalomjegyzék:

Ogden, P., Minton, K., & Pain, C. (2006). Trauma and the body: A sensorimotor approach to psychotherapy. WW Norton & Company.

bottom of page