top of page

Expresszív gesztusmunka -
Testorientált gesztusrajz foglalkozás

Az Expresszív Gesztusmunka kreatív testorientált gyakorlat, amely szabad rajzmozdulatokkal segíti az átélt élmény testérzeteinek beazonosítását, átalakítását és megerősítését – mindezt traumatudatosan. A résztvevők a vezetett expresszív testorientált gyakorlat során a dinamikus és intenzív mozdulatok által oldhatják a feszültségüket, kilazíthatják merevségüket, és kiadhatják nehéz érzéseiket. Az enyhülést követően a küzdelmes testi reakciók csillapodnak, az izmok lazulnak, és felbukkannak a rejtett szükségletek, amelyek inspirálják a képzeletet, és megerősítik az első lépéseket a változás érdekében. Ezen belső változás erőforrása pedig a testérzetektől függően szabályos vagy szabálytalan formákat képező, biztonságot adó vonalak érzése.

 

Az Expresszív Gesztusmunka nem módszer, hanem gyakorlat. Kreatív szomatikus erőforrásod lehet a mindennapokban, amellyel csillapíthatod a stresszreakciókat a testedben, megerősítheted a pozitív érzéseidet, és aktiválhatod a képzeleted.

A foglalkozás során csukott szemmel rajzolunk nagy papírokra. Ülve vagy állva végezzük a testmunkát, ez mindig a foglalkozás helyszínétől függ. Az expresszív gesztusrajzolás során nem képeket alkotunk, hanem karjaink mozdulataival kifejezzük az átélt érzeteinket. A dinamikus és olykor intenzív mozdulatok segítségével felszabadíthatjuk a feszültségünket, megnyugtathatjuk magunkat, és megerősíthetjük a pozitív tapasztalatainkat, amelyek irányt adhatnak életünk változ(tat)ásának. Ez a rajzélmény megerősítheti benned azt, hogy te alakítod az életed (illetve azt, ahogy azt átéled), és mindened megvan ahhoz , hogy ezzel a szabadságoddal élj.

Az Expresszív Gesztusmunka gyakorlásával erősítheted a testtudatosságod, stabilizálhatod a jelenléted, leföldelheted az önbizalmad, és aktiválhatod a kreativitásod.

A foglalkozás helyigénye és eszközei

 

Az Expresszív Gesztusmunka egy aktív, testfókuszú mindfulness gyakorlat, ami olyan környezetet igényel, ami támogatja a nyugodt és koncentrált jelenlétet. Mivel a résztvevők csukott szemmel dolgoznak, ezért a helyszínnek elég biztonságosnak kell lennie ahhoz, hogy kellőképpen ellazuljanak és megnyíljanak.

 

A testorientált gesztusrajz foglalkozás lehet egyéni és csoportos. Az egyéni foglalkozáson (időtartam: 90-120 perc) a testfókusszal kísért rajzolást a folyamat során észlelt testi tapasztalatok rövid megosztása követi, ezt követően ismét gesztusmunka jön, végül pedig az átélt élmény tudatosításával zárul a gyakorlat. Az egésznapos csoportos foglalkozáson a bemutatkozást követően testfókusszal kísért rajzolás követi. A következő lépésben a résztvevők kirakják a rajzaikat a földre és egyenként megosztják az átélt tapasztalataikat. A kísérő szerepe, hogy segítse az élmény testi építőelemeinek, az érzéseknek és gondolatoknak az integrálását.

 

Az ülő munkához szükség van asztalra és székekre. A szabadtéri munkánál az asztalt helyettesíthetik rajztáblák. Mivel testmunkáról van szó, ezért a testtartás korrekciója, így az egészséges tartás kialakítása ülés közben cél. Illetve lesznek olyanok, akik fel fognak állni munka közben. Ezt is figyelembe kell venni a tér kialakításakor. Fontos, hogy az adottságok (szék ergonómiája, asztal magassága, elég székköz, székek mögötti hely) támogassák ezt. Álló foglalkozás során falra dolgozunk. Ebben az esetben a testmunka az egész testet mozgatja, ehhez megfelelő térre van szükség. Ilyen munkához ideális lehet a 210 cm magas és 150 cm széles falfelület. A mozdulatok a rajzolás során erősödhetnek és hangokkal is járhatnak.

 

Mind az egyéni és csoportos munkánál minden résztvevőnek szüksége lesz az alábbi eszközökre: legálabb két A/2 méretű rajzlap, egy doboz olajpasztel és maszkolószalag, amivel a papírt az asztalra kasírozhatja, hogy az ne tudjon elmozdulni.  Valamint tubusos akrilfesték azok számára, akik szabad kézzel, az ujjukkal szeretnének dolgozni a foglalkozáson. Szükség lesz vízre és papírtörlőre a kézmosáshoz.

 

Használt művészeti eszközök

 

Olajpasztell: Fontos, hogy ne legyen se túl kemény, se túl puha a kréta. Valamint, hogy elég vastag legyen ahhoz, hogy bírja a nyomást és az ököllel rajzolást. Ha könnyen törik a kréta, az frusztrációt okozhat a résztvevőkben.

 

Akrilfesték: Előfordul, hogy az ujjfestés kielégítőbb egy résztvevő számára, mint a krétával rajzolás. Ezért nagykiszerelésű akrilfestéket is készítünk ki az asztalra. Olyat, amit az iskolákban is használnak, és könnyen kimosható a ruhából. Néha egy szín is elég egy érzelem kifejezésére, vagy a papíron lévő seb bebalzsamozására. A színek intenzív ereje az érzelmi kifejezésre apellál. A festékek folyékonysága ösztönzik az intuitív gesztusokat. Az érintés által traumatizált részvevőknél heves reakciókat válthat ki. Ezért fontos, hogy legyen víz és törlőkendő, amivel eltávolíthatják a festéket a kezükről. A képek szárítására pormentes helyre van szükség.

 

A zsírkréta és az ecset segít szabályozni a távolságot a papírral, így az érzelmekkel. Az ujjalfestés “full contact”, az érzelem teljes átélését generálja az érintés által.

 

Színek: Rendkívül fontos megadni a résztvevők számára a lehetőségét annak, hogy minél több szín közül választhassanak. Az instrukció mindig az, hogy az érzéseik szerint válasszák ki azt a színű anyagot, amelyik a leginkább harmonizál az átélt érzetükkel. Frusztrációt okozhat, ha valaki “nem találja” azt a bizonyos színt az asztalon.

bottom of page