top of page

Ha új gondolkodásmódokat és egészségesebb viselkedésmintákat építünk az életünkbe, akkor a jól-lét egyre többször és egyre hosszabb ideig fogja uralni a napjainkat. Ez az aktiváló munka fókusza.

Az aktiváló mentálhigiénés gyakorlat

Már kicsi pozitív változások a mindennapjainkban is képesek jelentős pozitív változásokat eredményezni az elménkben, ami további pozitív növekedést eredményezhet az életünkben: javulhat a hangulatunk, nyugodtabbak és energikusabbak lehetünk, jobban aludhatunk, erősödhet a mély és örömteli kapcsolódás érzete bennünk, csökkenthet a szorongásunk és még az is lehet, hogy a fizikai fájdalmunk is enyhülhet.

Az aktiváló tanácsadás olyan tudományos összefüggéseknek és a kutatások által igazolt aktivitásoknak (rituálék, szokások, rutinok, tevékenységek) a megismerésével kezdődik, amelyekkel csökkentheted a testedben a feszültséget, és az általuk megélt pozitív élményekkel tudatosan huzalozhatod a jól-lét állapotát az elmédbe. Ezek lehetnek azok az eszközök számodra, amiknek alkalmazásával sikeresen megküzdhetsz az előtted álló kihívásaiddal a mindennapjaidban.

A különböző aktiváló aktivitások és hatásuk nem független egymástól, hanem összefüggenek, és együttesen erősítik a jól-létet az életedben. Például vegyük a hála, az alvás és a társas kapcsolatok összefüggéseit. A hála gyakorlása javítja az alvás minőségét, és segít abban, hogy mélyebben megéljük a kapcsolódás érzését az emberi interakcióink során. A tudatos jelenlét által könnyebben változtatunk a szokásainkon. A célok kitűzése elősegíti, hogy a testmozgás mindennapjaink része legyen, és hogy jobban aludjunk.​

Amint látod, az aktiváló munka nem lineáris, hisz az agyunk sem az. Pont ezért, az emberi működésünk, a kapcsolataink, az élethelyzeteink, és úgy általában a világunk is komplex.Ezért ahhoz, hogy megtudjunk küzdeni a nehéz élethelyzeteinkkel rendszerben kell gondolkodnunk. Csakis így fejleszthetünk olyan mély, összetett és hatékony megoldásokat, amik rendszerszintű változást eredményezhetnek az életünkben.

Ezt gondolatmenetet követve: A szorongás és a depresszív hangulat feloldására sincs egyetlen megoldás, ami által jól lehetünk. A magányunk vagy a párkapcsolati krízisünk megoldására sincs egyetlen megoldás, ami által egyik napról a másikra békés és boldog kapcsolatban élhetünk. A kiégés állapotának megszüntetésére sincs egyetlen megoldás, ami által hirtelen jelentésteljes hivatásunk lehet. De még csak az üres és céltalan életünket sem tudjuk egyetlen értelmes pillanat értelmessé és teljesség tenni. 

Az aktiváló tanácsadás alatt egy olyan felfedezőutat járhatsz be, melynek tapasztalai élményről élményre építik a jól-léted összetett és dinamikus rendszerét, aminek elemei: a belső biztonság, az egészséges kapcsolatok, a kiegyensúlyozott önbizalom, a szűnhetetlen felfedezővágy és a bátor tettrekészség, az önazonos célok, a biztos szeretet érzése, az erős egységélmény és az ösztönös önmegvalósítási szándék. 

 ​

Az elméd különbözik másokétól, így az aktiváló utad is más lesz. A mentálhigiénés tanácsadás során a feladatunk az, hogy feltérképezzük lépésről lépésre, milyen változtatásokra lenne szükséged a gondolkodásmódodban, a tevékenységeidben, a kapcsolataidban és a környezetedben ahhoz, hogy aktiváld magad, és az új pozitív élményeid elmélyítésével felülírd a megrekedtség állapotát fenntartó köreidet.
 

Nyugalom

Az aktiváló munkának az egyik alapvető pillére a megértés; a másik pedig a cselekvés.

 

Lényeges különbség van aközött, hogy értjük; a fizikai aktivitás fontos ahhoz, hogy jól legyünk, illetve, hogy tudjuk, mert minden nap megtapasztaljuk azáltal, hogy sötétedéskor sétára indulunk, és a lépéseink ritmusára mélyen lélegzünk, megnyugszunk és jobban alszunk. Ez nem egy hagyományos mentálhigiénés tanácsadás, mert itt a fókusz a cselekvésen van. Az üléseket követően gyakorolnod kell azt, amit megértettél, így a tapasztalataid eredményeinek feljegyzései által kirajzolódhat, mi az, ami működik számodra, mi az, ami nem, és mi az, amit még fejlesztenünk kell. 

A cselekvés – beleértve az írást is- nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a jól-létünket megerősítő gondolatokkal és viselkedésekkel áthuzalozzuk az elménket. Talán ez macerásabbnak tűnhet, mint a hagyományos dialógikus munka, viszont meglepő eredményeket hozhat nem csak a távoli jövőben, hanem akár már most is; csökkenhet a feszültség a testedben, javulhat a hangulatod és másképp állhatsz a kapcsolataidhoz.

Lesz olyan viselkedés változtatás, ami elsőre menni fog, lesz, ami nem. De nem is ez a cél, hanem az, hogy a képességeidhez és lehetőségeidhez mérten haladjunk. Az aktiváló tanácsadás így teremti meg a lehetőségét annak, hogy a saját tempódban egyre tudatosabb légy és képes légy aktiválni magad, és másképp cselekedni bármilyen helyzetben. 

 

Az aktiváló tanácsadás nem arról szól, hogy meg „kell” tenned dolgokat. A viselkedés-aktiválás lényege; Vágj bele, tedd meg az első lépést! Nem ment elsőre? Semmi baj, van időd. Próbáld újra. Mindig csak a következő lépésre fókuszálj. 
 

Így lépésről lépésre olyan élvezetes, eredményes, jelentésteljes, fizikai és társas aktivitásokat építesz az életedbe, amik a jól-lét állapotát erősítik a testedben, az elmédben és a kapcsolataidban.

 

Honnan ismerheted fel, hogy jó úton jársz, és van értelme az aktiváló munkának?

Ha egyre többször és hosszabb ideig a jól-lét állapotának jeleit tapasztalod a mindennapjaidban:

Kiegyensúlyozottság

Földeltség

Biztonságérzet

Fókuszáltság

Együttérzés

Bátorság

Elégedettség

Mély kapcsolódás

Optimizmus

Áramlás

Kreativitás

Flexibilitás

Tisztelet

Gyönyör

Szeretet

Remény

 

"Minden mindennel összefügg."- mondja a rendszergondolkodás. Így van ez a jól-lét dinamikus rendszerével is: a belsőbiztonságod megteremtése harmonizálja az idegrendszered, a kapcsolataidat (önmagaddal, a testeddel, másokkal, a környezeteddel és világoddal) és életed különböző színtereit egymással (én-kapcsolat, párkapcsolat, család, munka, közösségi élet, egészség, szabadidő). Tehát a jól-lét megteremtésének első lépése a belső biztonság érzetének megteremtése a testedet uraló feszültség oldásával, amit a fenntartásáért tett tudatos cselekvés követ.

Földeltség
Szépség
Kapcsolódás

A tetteink – akár tudatosak, akár nem – hatással vannak az agyunk és az idegrendszerünk működésére. Erre a tényre épül az aktiválás gyakorlata: ha másképp cselekszünk, akkor másképp érezzük magunkat és másképp is gondolkodunk.

“Lili szemléletmódjában és gyakorlatában a rendszergondolkodás, a struktúraépítés, a kreativitás-fejlesztés és a testközpontú tanácsadói jelenlét hatékony integrációjával találkozhatunk. Munkájában világosan strukturált lépések során nagy elhivatottsággal és elkötelezettséggel segít az egyéni és közösségi szakmai identitás felfedezésében, megalkotásában, érthetővé és láthatóvá tételében, felépítésében. Ajánlom mindazoknak, akik kellőképp bátrak és nyitottak jelen lenni, felszabadulni, ráhangolódni, szembenézni, találkozni, együttműködni és újat létrehozni.”

- Szilágyi Veronika, klinikai szakpszichológus

#bioszisztemikustestmunka

“A Lilivel való közös munka egy olyan önismereti és önfejlesztő élmény, amivel eddig nem találkoztam. A leghasznosabb számomra az volt, hogy nem csak kognitív szinten segített újrakeretezni a behozott élményeket, hanem nagy hangsúlyt kaptak a testben megjelenő érzetek és az intuitív vizuális gyakorlatok is. Ezek a testérzet-központú gyakorlatok erősen megmaradtak bennem és abban is segítettek, hogy gyorsan felismerjem a számomra kellemetlen, nehéz, vagy egyszerűen csak az engem nem támogató helyzeteket, regisztrálni tudjam őket, és az ülésen kifejlesztett módszerekkel ezeken változtatni tudjak. A foglalkozás végére több saját reziliencia-fejlesztő rituálét is ki tudtam alakítani, és egy olyan, addig homályos identitás-részt sikerült megerősíteni magamban, ami másfél év elteltével is meghatároz, inspirál és rengeteg energiát ad. Nagyon hálás vagyok a különleges közös munka élményéért, az izgalmas, önazonos eredményért, és a profi támogatásért!” 

 

#aktiválótanácsadás

“Rengeteg útravalót, tudást és támaszt kaptam az elmúlt másfél évben, amivel minőségi változás állt be az életembe. Elengedtem, lezártam, kimondtam, felálltam, döntöttem, munkát találtam, elindultam az egészségem útján és hiszek magamban, élek az erőmmel. Vannak céljaim, vágyaim és rengeteg feladatom. Ez nem kis út, ha visszanézek. A többi pedig azon múlik, hogy csinálom-e a dolgom... és ehhez is megkaptam mindent. Tényleg csak rajtam múlik.

Lili, nagyon hálás vagyok a tekintetedért, a jelenlétedért, a látásért és értésért, amihez hozzásegítettél. Nagyon fontos dolgok meglátásáért. Az életemet kaptam vissza veled, a segítségeddel.”

#újrakezdők #aktiválótanácsadás

“Sok évre visszanyúló pszichoterápiás tapasztalatokkal kezdtem bele az Aktiváló tanácsadásba azzal a céllal, hogy a megtörjem a korábban már felismert rossz mintázataimat elsősorban szakmai életemmel és karrierutammal kapcsolatban, és hogy képes legyek a változás érdekében gyakorlati lépéseket is tenni. Az önaktiváló tréning során derült ki számomra, hogy az előzetes feltételezéseimmel szemben egy olyan komplex módszerről van szó, ami a testtudatosság fejlesztésén keresztül, az imaginációs gyakorlatok át valódi, saját élményén alapuló szokások életformatikus hatásáig terjed.

Főleg azoknak ajánlom az Aktiváló tanácsadást tehát, akiket foglalkoztat önmaguk mélyebb megismerése -akár már részt is vettek valamilyen típusú terápián vagy más önismereti folyamatban - és azt szeretnék, hogy jobban kapcsolódni tudjanak saját testükhez, nagyobbfokú integráltság-élményük legyen, amivel képesek lehetnek változásokat elérni az élet különböző területein.”

#aktiválótanácsadás

Ügyfélreflexiók

bottom of page